Kalijum hlorid

KALIJUM HLORID

Кalijum hlorid je neorgansko hemijsko jedinjenje i spada u najznačajnije soli kalijuma. Molekulska formula mu je KCl.

To je bezbojna ili bela kristalna supstanca koja se dobro rastvara u vodi.

U prirodi se nalazi u obliku minerala silvinita, a kao so ulazi i u sastav karnalita i kanita. Ovi minerali spadaju u red najznačajnijih kalijumovih đubriva. Koristi se i kao dodatak životinjskoj ishrani. Ljudi su odavno znali da silvinit (NaCl+KCl) obnavlja snagu nakon dugog rada pa su konjima i radnim životinjama davali da ližu ovu so, tako im nadoknađujući elektrolite koje se izgubili znojenjem.

Sam kalijum se koristi kao lek kod nedostatka jona kalijuma. Pogodan za upotrebu u prehrambenoj industriji za ljudsku ishranu. Koristi se za napitke obogaćene mineralima, kod pripreme ribe, algi, konzervisanog povrća, u proizvodnji mleka i kao mineralni dodatak životinjskoj hrani. Takodje se koristi kao zamena za NaCl u lečenju i prevenciji visokog krvnog pritiska.

Preradjeni Kalijum Hlorid se koristi u farmaceutskoj industriji. Glavni je sastojak u pripremi intravenske infuzije, za elektrolitičku ravnotezu ljudskog organizma, za oralnu rehidrataciju i za lečenje nedostatka kalijuma.

Kalijum je prisutan u svim ćelijama i od suštinske je važnosti za rad nervnog sistema, u prenošenju hranjivih materija do ćelija, u oslobađanju energije iz mišića  i kontroli njihovog grčenja. Kalijum u organizmu reguliše balans vode, pomaže sve vrste isceljivanja i obnove ćelija, pomaže pri zarastanju posekotina, modrica i drugih povreda tkiva. Odstranjuje kiseline iz zglobova i olakšava stanje njihove ukočenosti. Prirodni je ublaživač bolnih nadražaja, glavobolja i migrena. Zbog visoke elektrohemijske aktivnosti kalijum se stalno kreće i potrebno ga je svakodnevno unositi u velikim količinama kako bi se nadoknadio njegov trošak.

Brojne su bolesti posledica nedostatka kalijumve soli u organizmu: artritis, osteporoza, povišen krvni pritisak, angina, moždani i srčani udar, dijabetes… I to su upravo danas vodeće bolesti u svetu.

  • Kalijum je ključni element koji pomaže odvođenju iz organizma nesvarenih produkata sprečavajući njihovo gomilanje i toksikaciju organizma.
  • Kalijumova so se gubi prilikom znojenja i velikih napora, ali i kroz urin što znači da se mora redovno nadohnađivati.